×
ACTIVITEITEN > WORKSHOPS

Workshops

Klik op de titel van de workshops voor meer informatie


Ronde 1

 • 1.1 De Wnra: Aan slag via twee sporen

  De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) regelt dat de rechtspositie van ambtenaren zoveel mogelijk hetzelfde wordt als die van werknemers in het bedrijfsleven.
  Rianne Brecht, Michiel Drucker en Ingrid Blom zijn als adviseurs van de werkgeversdelegatie betrokken bij de cao-onderhandelingen over de implementatie van deze nieuwe wet. Zij adviseren daarbij de koepel organisaties in de stap naar een werkgeversvereniging en een cao onder civielrecht.

  De provincie Noord-Brabant pakt de implementatie van de Wnra aan via twee sporen; niet alleen de organisatie, maar ook de medewerkers moeten klaar zijn voor de omslag. Gertje van den Brink, juriste P&O en projectleider voor de implementatie van de Wnra binnen de provincie Noord-Brabant, vertelt de deelnemers aan deze workshop over deze aanpak via twee sporen en gaat in op hoe zij zich laat helpen door de frisse blik van studenten via studentchallenges. Edwin van Ravenstein neemt de deelnemers op zijn beurt mee in de aanpak van Waterschap Brabantse Delta. Als HR-Beleidsmedewerker coördineert hij binnen Brabantse Delta de overgang van de arbeidsrelaties van publiekrecht naar privaatrecht. Een Kernteam met vertegenwoordigers van JZ, de OR en HR, voert regie en bewaakt de voortgang en kwaliteit, met aandacht voor de beleving van medewerkers. Brabantse Delta werkt daarbij nauw samen met collega waterschappen.
 • 1.2 Inzicht in veranderprocessen bij gemeenten

  Ambtenaren, managers, wethouders, belangengroepen en ‘gremia’ in en om gemeenten: allen hebben ze verschillende belangen bij verandertrajecten. Hoe verloopt het belangenspel rondom deze veranderingen? En wat kunnen we leren van het verloop van veranderprocessen in gemeenten? Deze vragen staan centraal in het Leer- en onderzoeksprogramma De Veranderende Gemeente (DVG). Dit onderzoek is een initiatief van het A+O fonds Gemeenten en wordt uitgevoerd in samenwerking met Prof. Dr. Thijs Homan, hoogleraar Implementation and changemanagent verbonden aan de Open Universiteit. Het traject is gestart in november 2017 en ronden we af in december 2018.

  Doel van het DVG traject is om nieuwe inzichten te ontwikkelen over veranderprocessen in gemeenten en meer zicht te krijgen op de dieper liggende dynamieken hiervan. Tijdens de workshops neemt Homan en de gemeente Voorst, die deelneemt aan het onderzoek, jou mee in de onderzoeksresultaten. Je leert op een andere manier te kijken naar veranderingen in gemeenten en het belangenspel rondom veranderprocessen.
 • 1.3 Boksen en effectief communiceren onder druk?

  Met bokshandschoenen aan reageren we instinctief door aan te vallen, te verdedigen of soms zelfs te verstarren. Tijdens een discussie gebeurt eigenlijk hetzelfde; we willen verbaal raken, zelf niet geraakt worden of vallen stil. Tijdens deze workshop onderzoeken we onze primaire communicatiestijl onder druk en doen inzichten op over het beïnvloeden van ons gedrag.

  We starten op een speelse manier met het wakker maken van onze reflexen en het ervaren van de 'basics' uit het boksen. Vervolgens onderzoeken we in korte ‘boks gevechtjes’ in hoeverre ons instinct invloed uitoefent op ons gedrag. Tijdens het reflectie op deze ervaringen trekken we een parallel met de dagelijkse communicatie. Thema’s die aan de orde komen zijn: ruimte innemen en ruimte geven, (durven) raken en geraakt worden en het creëren van een ‘win – win’. Deze workshop wordt verzorgd in samenwerking met de gemeente Tilburg.
 • 1.4 Ontwikkelingsgericht leidinggeven, hoe doe je dat?

  Leidinggevenden hebben een belangrijke taak in het coachen, faciliteren en stimuleren van medewerkers in de ontwikkeling van hun werk. Zowel in hun huidige functie als naar een andere functie. We noemen dit 'ontwikkelingsgericht leidinggeven'. Maar hoe doe je dat?

  Het A&O-fonds Waterschappen ontwikkelde voor waterschappen de incompany workshop ‘Ontwikkelingsgericht leidinggeven’. Een interactieve workshop waarin vragen centraal staan als: welke visie heeft onze organisatie op ontwikkelingsgericht leidinggeven? Hoe geven wij hier als organisatie vorm aan? Hoe sta ik hier in als leidinggevende? Waar liggen vervolgacties om dit te bevorderen en borgen? Aanvullend op de workshop ontwikkelde het A&O-fonds ook een intervisiemethodiek rond dit thema.

  Tijdens het A&O fondsen festival staan we stil bij ontwikkelingsgericht leidinggeven. We laten je zelf elementen van de ontwikkelde incompany workshop en intervisiemethodiek ervaren en geven inzicht in het hiervoor ontwikkelde materiaal. Wetterskip Fryslân neemt je daarnaast mee in hun ervaringen met deze methoden en het thema ontwikkelingsgericht leidinggeven.
 • 1.5 Serious? (Gaming) De do’s & dont’s

  Ben jij al bekend met Serious Gaming? Wat is het eigenlijk? Waar kun je het voor inzetten? Wat levert het jou of de organisatie op? Wat maakt het zo effectief, of juist niet? En wat zijn de do’s & dont’s?

  De gemeenten Leiderdorp en Breda zetten serious gaming actief in en delen in deze workshop graag hun ervaringen met jou. Vanzelfsprekend kun je in deze workshop ook zelf één van de games proberen.
 • 1.6 De kracht van loopbaancoaching in jouw organisatie

  Steeds meer organisaties zetten loopbaancoaching structureel in ter ondersteuning van medewerkers en organisatie brede ontwikkelvraagstukken. In deze workshop ontdek je de voor- en nadelen van intern georganiseerde loopbaancoaching. We staan stil bij welke vraagstukken kunnen worden geadresseerd, hoe je dit praktisch organiseert en hoe je draagvlak kunt organiseren. Ook delen interne loopbaancoaches Sandra van Doorn van de Gemeente Ommen-Hardenberg en Jiska van Leeuwen van het Hoogheemraadschap van Rijnland hun ervaringen over hoe zij regionaal de samenwerking met andere loopbaancoaches hebben gezocht en de (interne) koppeling hebben gemaakt met een mobiliteitsbureau.
 • 1.7 Medezeggenschaps LAB & Pressure Cookers: Een frisse kijk op verjonging en vernieuwing van medezeggenschap

  Jonge collega’s bieden vaak een verfrissende blik en kunnen creatief meedenken over duurzame oplossingen. Helaas zijn er nog veel te weinig jongeren actief in de medezeggenschap van hun organisatie. Dit terwijl dit waardevol is voor hun professionalisering en het belangrijk is om de stem van jonge werknemers te horen en ze mee te laten denken over de koers van de organisatie. Tijdens deze interactieve workshop nemen wij je mee in hoe verjonging en vernieuwing binnen medezeggenschap mogelijk gemaakt kan worden. CNV Jongeren vertelt meer over de methodiek achter de MZ LAB’s en MZ Pressure Cooker’s en (oud) deelnemers vanuit provincies, waterschappen en gemeenten delen hun ervaringen. Na afloop heb je veel ideeën hoe verjonging en vernieuwing bevorderd kan worden!
 • 1.8 Blije bij of wannabee? Over leiderschap en vitaliteit

  Wil jij aan de slag met vitaliteit? Of ben je daar al mee bezig en komt het nog niet echt tot bloei? Volg dan de workshop ‘Blije bij of wannabee?’
  Tijdens deze workshop krijg je tips and tricks over leiderschap en vitaliteit. Je gaat in gesprek met de gemeente Borne, die The Borne Vitality startte, een beweging die niet meer te stoppen is.
 • 1.9 Welkom onboard! Onboarding binnen de overheid

  Nieuwe medewerkers willen graag aan de slag. Met ‘onboarding’ help je als werkgever hen snel op weg en stimuleer je dat nieuwe medewerkers snel integreren in de organisatie.

  In deze workshop vertelt het Waterschap Hollandse Delta over hun ervaringen met een app voor zowel preboarden als onboarden. Verder deelt de gemeente Helmond haar ervaringen met het onboardingprogramma van de organisatie. Daphne van Kleef van APE presenteert vervolgens de handreiking "Welkom Onboard” die zij in opdracht van het A+O fonds gemeenten heeft ontwikkeld. In gesprek met elkaar denken we na over hoe jij in jouw organisatie onboarding kunt inzetten.
 • 1.10 Zin in gezeik?

  Als ambtenaar krijg je veel over je heen. Het is onze taak, en uitdaging, om de belangen van veel mensen bij elkaar te brengen. Want wij werken voor de stad. En dat is waar we energie van krijgen.

  Dus zocht de gemeente Deventer 13 jonge opgewassen collega's die willen luisteren naar ander gezeik. Collega’s die willen stralen binnen de organisatie. Daarom koos de gemeente Deventer voor een hele andere aanpak om deze doelgroep te benaderen. Zij zetten de boel letterlijk en figuurlijk op zijn kop.

  Tijdens de workshop ‘Zin in gezeik’ kom je meer te weten over de campagne, werving- en selectie-aanpak, en het resultaat. Haal inspiratie uit deze workshop voor je eigen organisatie.
 • 1.11 Aan de slag met Digivaardig

  De digitale ontwikkelingen gaan snel en volgen elkaar in rap tempo op. Dit vraagt veel van de digitale vaardigheden van de medewerkers. In de praktijk blijkt dat er binnen de organisatie zowel heel vaardige als heel onvaardige medewerkers aan het werk zijn.

  In de workshop ‘Aan de slag met Digivaardig’ verkennen we het onderwerp digivaardig: wat is het eigenlijk? Hoe weet je of jouw medewerkers digivaardig genoeg zijn? Hoe krijg je het voor elkaar dat er een continu leren mindset ontstaat?

  We kijken naar de aanpak van verschillende organisaties (o.a. gemeente Den Haag): hoe hebben zij het aangepakt en wat leren we daarvan? Wat zijn de do's and don'ts?

  Aan het einde van de workshop heb je meer inzicht in het onderwerp en heb je handvatten om binnen jouw organisatie met digivaardig aan de slag te gaan.
 • 1.13 Lezing: Maak je HR-cyclus klaar voor de toekomst

  Wordt de HR-cyclus in jouw organisatie vooral gezien als iets dat veel tijd kost en weinig oplevert? Wekt deze vooral weerstand en frustratie op bij medewerkers? En wil je daar nu echt eens verandering in brengen? Dan is deze workshop iets voor jou!
  Je leert wat de meest gemaakte fouten zijn bij het vernieuwen van de HR-cyclus (en hoe je die vermijdt), de gemeente Stichtse Vecht deelt haar inspirerende aanpak én je maakt kennis met een innovatief, online platform om je nieuwe aanpak in de praktijk te ondersteunen.
  • 1.14 Lezing: Het Machtsdefect

   Jef Staes maakt met zijn verhalen furore in België en Nederland. Hij is expert op het gebied van organisatie- en cultuurinnovatie en verandering. Inmiddels richtte hij Red Monkey Company op om organisaties verder te begeleiden in de overstap naar een nieuwe organisatiecultuur. Doelstelling is steeds het verhogen van de wendbaarheid en het innovatievermogen van medewerkers, teams en processen. Gebaseerd op een loopbaan als software ingenieur, training manager en Corporate Learning Officer bij Siemens richt hij zich nu op executives en directies. Zij spelen een cruciale rol om de cultuur van hun organisatie te veranderen en ondersteunende diensten, zoals HR, in te schakelen in een vernieuwingstraject. Talrijke metaforen vertellen je een boeiend en confronterend verhaal over de dramatische veranderingen waar organisaties vandaag de dag voorstaan.
   • 1.15 De impact van kleding, houding en stemgeluid

    Of je nu wilt of niet, wij communiceren altijd… Je kledingstijl, kleurkeuze, houding en stem zeggen veel over jou en jouw imago. Welk beeld roep jij op met jouw uitstraling? En ben jij je daar wel bewust van? Laat jij zien wie je bent en weet je hoe je gezien wordt binnen en buiten jullie organisatie? In deze workshop vertelt Yvonne Stoevelaar op een beeldende, actieve en leerzame manier hoe je kleding- en kleurkeuze, maar ook houding en stem, kunt inzetten om je kwaliteiten zichtbaar te maken en je boodschap kracht bij te zetten.
   • 1.16 Cultuuromslag Omgevingswet; het proces en de instrumenten!

    Houd jij je bezig met de Omgevingswet? En vind je het belangrijk om aan de slag te gaan met de houding en verandering die hierbij van essentieel belang zijn? In de workshop Cultuuromslag Omgevingswet krijg je een introductie van de routekaart en gereedschapskist die voor en door de waterschappen zijn ontwikkeld om het verandertraject dat de Omgevingswet met zich meebrengt optimaal te faciliteren. De routekaart brengt op een complete wijze de stappen in beeld die nodig zijn om houding, gedrag en kennis te ontwikkelen die uit de implementatie van de Omgevingswet voortkomen. De gereedschapskist zit boordevol praktische instrumenten waarmee je direct aan de slag kunt.

 

Ronde 2

   • 2.1 Digitale transformatie een must?!

    Veel gehoord: informatie en digitalisering, dat is toch iets van IT? Cybersecurity, wat lopen we nou voor risico? Open data, wie zit er te wachten op informatie over ons? Organisaties kunnen niet meer om de digitalisering heen. Wie morgen nog wil meespelen, moet vandaag al mee in de digitale transformatie. En dat geldt niet alleen voor organisaties en hun informatiespecialisten. Al jouw medewerkers moeten mee zien te komen in het informatietijdperk.

    In deze workshop gaan we aan de slag met de zachte kant van de digitale transformatie: het informatiebewustzijn (iBewust) van medewerkers. Hoe zorg je dat medewerkers weten wat er speelt, openstaan voor en meegaan in de digitale verandering? Tijdens deze workshop gaan we in korte stappen (interactief) aan de slag met:
    • Online 0-meting (Kahoot): hoe iBewust ben jij?
    • Fishbone: wat houdt medewerkers tegen?
    • Brainstorm oplossingen
    • Oplossingen en voorbeelden vanuit de praktijk van Waterschap Zuiderzeeland
   • 2.2 Datagedreven sturing

    De afgelopen twee jaar heeft datagedreven sturing een snelle opmars gemaakt in gemeenteland. Er wordt volop geëxperimenteerd met pilots en datalabs. Deze workshop geeft een overzicht van waar we op dit moment staan. We gaan in op hoe data-analytics en datagedreven sturing in de praktijk worden toegepast en welke leerarrangementen daar bij horen. We presenteren de nieuwe publicatie Datamaturity van het A+O fonds Gemeenten, VNG Realisatie en Berenschot en verdiepen met een praktijkcase datagedreven sturing bij gemeente Delft.
   • 2.3 Financieel inzicht bieden bij loopbaankeuzes

    Als medewerkers keuzes maken in hun loopbaan spelen daarbij vaak ook financiële aspecten een rol. Is het haalbaar om (tijdelijk) korter te gaan werken, kan ik zelf investeren in een opleiding, kies ik voor die droombaan voor een lager salaris en wat biedt het keuzepensioen? Deze workshop gaat over hoe je vanuit management en HR medewerkers kunt faciliteren bij het maken van dergelijke keuzes. Je krijgt inzicht in instrumenten en hoe deze te implementeren en de provincies Friesland en Limburg delen hun ervaringen met financiële loopbaanplanning in de praktijk.
   • 2.4 Ontdekkingstocht vitaliteit

    Ben jij verantwoordelijk voor vitaliteit binnen jouw organisatie? Vind je het een uitdaging om te bepalen hoe en waar je concreet mee moet beginnen? Dan is deze workshop voor jou! Je ontdekt waar je staat met vitaliteit en gaat aan de slag met praktische opdrachten. Na afloop kun je vitaliteit voor jezelf visualiseren, heb je een overzicht waar je staat met dit onderwerp en weet je wat je volgende stappen gaan zijn.
   • 2.5 House of skills: arbeidsmarkt

    Vind jij het belangrijk dat de arbeidsmarkt en onderwijs zich meer gaat richten op skills? En ben je benieuwd hoe je dit regionaal en met verschillende partijen kunt vormgeven? Kom dan naar de workshop van House of Skills.
    House of skills is een groot publiek-privaat samenwerkingsverband in de Metropool Regio Amsterdam. Met als doel om met alle partijen (overheid, onderwijs, kennisinstellingen en bedrijfsleven) de arbeidsmarkt en het onderwijs gaan omvormen en meer op skills inrichten om zo de mismatch op te lossen.
    In deze workshop vertellen we je graag meer over dit regionale programma, waarin we een fysiek en digitaal community center ontwikkelen met onder ander een vraaggericht scholingsprogramma en nieuwe methodieken van competentiebeoordeling. Natuurlijk gaan we ook met elkaar aan de slag met onze eigen skills.
   • 2.6 Het Goede Gesprek

    Verandering is de nieuwe norm. Steeds meer organisaties in verandering merken dat de traditionele HR-cyclus begint te knellen. HR-gesprekken zijn een tijdrovend verplicht nummer geworden. Steeds vaker wordt daarom gezocht naar een andere manier voor het voeren van zinvolle gesprekken. Gesprekken die bijdragen aan gelukkige medewerkers en een flexibele organisatie. Gesprekken die ertoe doen! Maar hoe voer je dat goede gesprek?
    In deze interactieve workshop gaan we daarover met elkaar in gesprek, aan de hand van een inspirerend voorbeeld van een Waterschap en Provincie.
   • 2.7 Jij in je Loopbaan

    In de workshop Jij in je Loopbaan maak je kennis met de door de FNV ontwikkelde training: de opzet, inhoud en wat het de deelnemers in de praktijk oplevert.

    De training staat stil bij je interesses, kwaliteiten en vaardigheden en je maakt een goede start met het in beeld krijgen van wie je bent en wat je kunt. In de training sta je stil bij de waarde die werk voor je heeft en wat voor jou een gezonde balans is tussen werk en privé. Je maakt een begin met het onderzoeken naar welk soort werk bij jouw vaardigheden en wensen past. Zo kun je een volgende stap maken in je loopbaan; of je nu op zoek bent naar nieuw werk of zoekt naar nieuw elan binnen je huidige werk. Deze training is een eerste verkenning die je op weg helpt.
   • 2.8 Plaatsen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: wat zijn succesfactoren?

    Drie jaar na invoering van de Wet Banenafspraak valt het veel overheidswerkgevers nog niet mee om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt structureel te plaatsen binnen de organisatie. Er zijn vele reden waarom het moeilijk gaat, maar sommigen lukt het wel.

    Waarom is dat? Wat maakt dat het hen wel lukt? En hoe kom je aan de aantallen die de (nieuwe) Quotumregeling van ons vraagt? Dit vraagt in ieder geval om een structurele en geïntegreerde beleidsaanpak.

    Na een inleiding van Monique Veldhoven, adviseur banenafspraak van het A&O-fonds Waterschappen, over de recente ontwikkelingen rond de Wet Banenafspraak en de Quotumwet, geven de gemeente Westland en de Provincie Noord-Brabant een toelichting op hun aanpak. De gemeente Westland vertelt over hun succesfactoren zoals verduurzamen en behouden. De provincie Noord Brabant vertelt, mede namens de collega’s van het waterschap Aa en Maas, over hun aanpak: De schoonmaakcoöperatie.
   • 2.9 Fit voor de toekomst

    We zullen goed moeten inspelen op de ontwikkelingen in ons werk en de veranderingen die dat voor onze organisatie met zich meebrengt.

    Met ingang van 2018 is daarom binnen Dienstverlening Drechtsteden het programma 'Fit voor de toekomst' actief. 'Fit' is een actief ontwikkel- en mobiliteitstraject om álle medewerkers binnen Klantcontact verder professioneel door te laten ontwikkelen. Medewerkers houden of maken zich 'fit' voor hun functie of er wordt getracht een passende herplaatsing te realiseren naar een nieuwe functie, binnen of buiten Dienstverlening Drechtsteden.

    Deze workshop laat je meedoen, meepraten en meedenken over het verandertraject, de inhoud van het programma en de uitdagingen die we onderweg tegenkomen.
   • 2.10 Zet werkervaring om naar een erkenning! Duurzaam inzetbaar met vernieuwd EVC.

    Je werkervaring laten erkennen? Aantonen dat je een HBO-werkniveau hebt of over de kwaliteiten beschikt voor een andere functie? In kaart brengen welke competenties je hebt opgebouwd bij activiteiten buiten je werk?

    Met een EVC-procedure (Ervaringscertificaat) worden alle persoonlijke competenties van medewerkers zichtbaar gemaakt die zij hebben opgedaan door werkervaring, opleiding en/of activiteiten buiten het werk. Hierdoor zijn gerichte loopbaanstappen en maatwerk leertrajecten mogelijk. Het Ervaringscertificaat kent sinds kort twee routes: de route naar een diploma of de arbeidsmarktroute naar een Vakbekwaamheidsbewijs en Competentiebewijs. In deze workshop vertellen het Wetterskip Fryslan en de gemeente Enschede over hun ervaringen. Het Wetterskip Fryslân vertelt over hun EVC-project waarbij muskusratbestrijders hun ervaring met een e-portfolio in kaart hebben gebracht om zich te oriënteren op toekomstige loopbaanmogelijkheden. De gemeente Enschede presenteert de resultaten van een EVC-project bij medewerkers van de afdeling Bestemmingsplannen, Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving. Het EVC wordt hier ingezet voor het in kaart brengen van benodigde vakkennis, houding en gedrag.
   • 2.11 Verdwijnen werk door digitalisering: Het heft in eigen handen.

    Er valt veel mensenwerk weg bij medewerkers in de salarisschaal 5 tot en met 7, wiens taken grotendeels worden gedigitaliseerd of geautomatiseerd. De gemeente Apeldoorn heeft geïnvesteerd in deze medewerkers. Er wordt een beroep gedaan op het oppakken van de regie. Medewerkers worden hiervoor actief uitgenodigd. Met succes.
    Naast deze ervaring gaat de gemeente Apeldoorn ook nog verdere ervaring opdoen met het project Grip op Groei, een gesubsidieerd project door het A+O fonds Gemeenten, waarbij geïnvesteerd wordt in de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers in de salarisschaal 4 tot en met 9. Met dit project streeft het A+O fonds Gemeenten er naar de gemeentelijke sector succesvolle handvatten te bieden om zelf de regie op te pakken.

    Tijdens de workshop vertelt Apeldoorn samen met het A+O fonds over zijn dilemma’s en (behaalde) resultaten. Verder gaan we dieper in op de doelgroep en wisselen we ervaringen uit over de dilemma’s waar we tegenaan lopen.
   • 2.12 HR Analytics: Cijferen voor resultaat bij de gemeente Den Haag

    De gemeente Den Haag benut HR data in de beleidscyclus. Tijdens de workshops delen zij welke rol HR data in de verschillende fasen van de beleidscyclus heeft gespeeld aan de hand van het beleidsthema 'verjonging van de organisatie'. Van scenarioplanning en concretiseren van de strategische doelen tot monitoring en meten van het effect van het gevoerde beleid.
   • 2.13 Lezing: Maak je HR-cyclus klaar voor de toekomst

    Wordt de HR-cyclus in jouw organisatie vooral gezien als iets dat veel tijd kost en weinig oplevert? Wekt deze vooral weerstand en frustratie op bij medewerkers? En wil je daar nu echt eens verandering in brengen? Dan is deze workshop iets voor jou!
    Je leert wat de meest gemaakte fouten zijn bij het vernieuwen van de HR-cyclus (en hoe je die vermijdt), de gemeente Stichtse Vecht deelt haar inspirerende aanpak én je maakt kennis met een innovatief, online platform om je nieuwe aanpak in de praktijk te ondersteunen.
   • 2.14 Lezing: Het Nieuwe Beoordelen en Belonen

    Tijdens het A&O fondsen festival neemt Dr. Kilian Wawoe de deelnemers mee in de wereld van beoordelen en belonen. Of eigenlijk: de zin en onzin van het belonen en beoordelen van medewerkers. Wawoe deed zeven jaar onderzoek naar hoe organisaties medewerkers beoordelen en belonen. Zijn conclusie? Organisaties zetten vaak belonen en beoordelen in terwijl ze daarmee helemaal niet het gewenste effect bereiken. Zo resulteert meer betalen niet tot betere prestaties en veel medewerkers ervaren het beoordelingsgesprek als nutteloos. In deze lezing geeft Wawoe zijn publiek concrete tips over hoe je meer uit medewerkers kunt halen, zonder extra te betalen.
   • 2.15 De Wnra: Aan slag via twee sporen

    De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) regelt dat de rechtspositie van ambtenaren zoveel mogelijk hetzelfde wordt als die van werknemers in het bedrijfsleven.
    Rianne Brecht, Michiel Drucker en Ingrid Blom zijn als adviseurs van de werkgeversdelegatie betrokken bij de cao-onderhandelingen over de implementatie van deze nieuwe wet. Zij adviseren daarbij de koepel organisaties in de stap naar een werkgeversvereniging en een cao onder civielrecht.

    De provincie Noord-Brabant pakt de implementatie van de Wnra aan via twee sporen; niet alleen de organisatie, maar ook de medewerkers moeten klaar zijn voor de omslag. Gertje van den Brink, juriste P&O en projectleider voor de implementatie van de Wnra binnen de provincie Noord-Brabant, vertelt de deelnemers aan deze workshop over deze aanpak via twee sporen en gaat in op hoe zij zich laat helpen door de frisse blik van studenten via studentchallenges. Edwin van Ravenstein neemt de deelnemers op zijn beurt mee in de aanpak van Waterschap Brabantse Delta. Als HR-Beleidsmedewerker coördineert hij binnen Brabantse Delta de overgang van de arbeidsrelaties van publiekrecht naar privaatrecht. Een Kernteam met vertegenwoordigers van JZ, de OR en HR, voert regie en bewaakt de voortgang en kwaliteit, met aandacht voor de beleving van medewerkers. Brabantse Delta werkt daarbij nauw samen met collega waterschappen.
   • 2.16 Blije bij of wannabee? Over leiderschap en vitaliteit

    Wil jij aan de slag met vitaliteit? Of ben je daar al mee bezig en komt het nog niet echt tot bloei? Volg dan de workshop ‘Blije bij of wannabee?’
    Tijdens deze workshop krijg je tips and tricks over leiderschap en vitaliteit. Je gaat in gesprek met de gemeente Borne, die The Borne Vitality startte, een beweging die niet meer te stoppen is.


Ronde 3

  • 3.1 De impact van kleding, houding en stemgeluid

   Of je nu wilt of niet, wij communiceren altijd… Je kledingstijl, kleurkeuze, houding en stem zeggen veel over jou en jouw imago. Welk beeld roep jij op met jouw uitstraling? En ben jij je daar wel bewust van? Laat jij zien wie je bent en weet je hoe je gezien wordt binnen en buiten jullie organisatie? In deze workshop vertelt Yvonne Stoevelaar op een beeldende, actieve en leerzame manier hoe je kleding- en kleurkeuze, maar ook houding en stem, kunt inzetten om je kwaliteiten zichtbaar te maken en je boodschap kracht bij te zetten.
  • 3.2 Zakelijk Tekenen: Vitaliteit in Beeld

   Zakelijk Tekenen: Vitaliteit in Beeld Je boodschap visueel ondersteunen, tot de kern komen en in beelden denken. Dat leer je tijdens de workshop Zakelijk Tekenen. In deze workshop nemen we je mee in hoe Zakelijk Tekenen een pakkend beeld schetste voor de start van “Het Gezonde Netwerk” binnen de Gemeente Utrecht.

   Psycholoog en visueel procesbegeleider Anne Boertien begeleidt samen met Olga Nieuwenhuizen, vitaliteitstrainer/coach en oprichter netwerk Gezonde Organisatie binnen Gemeente Utrecht, de workshop 'Zakelijk Tekenen: Vitaliteit in Beeld'.

   Want hoe ziet vitaliteit er uit? En wat bedoelen we nu precies als we de term gebruiken? Aan het einde van de workshop heb je een aantal basisprincipes van Zakelijk Tekenen geleerd en jouw beeld bij Vitaliteit uitgetekend. Een innovatieve manier om tot nieuwe inzichten te komen over vitaliteitsbeleid.

   En wees gerust... je hoeft niet te kunnen tekenen om deel te nemen aan deze workshop!
  • 3.3 Waarderen wordt beleven: nieuwe aanpak loont!

   De gesprekscyclus en de gangbare route van beoordelen, waarderen en belonen… de boel moest op z’n kop. Hoe krijgen we dit flexibel en dynamisch voor onze medewerkers, die zélf aan het roer staan van hun loopbaanontwikkeling, in een organisatie van de toekomst? Dat vroegen wij ons in 2016 af bij Waterschap Aa en Maas. In 2017 startte het waterschap een pilot met de OR en medewerkers uit alle geledingen van de organisatie voor een nieuwe aanpak van waarderen en belonen. De uitkomst: het gesprek tussen leidinggevende en medewerker moet standhouden, maar dan niet meer gegoten in een vat van structuur. Ook de formele beoordeling aan het einde van het jaar laten we los, net zoals de reguliere wijze van waarderen en belonen.

   In de workshop vertellen wij, op basis van onze eigen ervaringen, hoe je het thema flexibel waarderen en belonen kunt uitwerken, laten groeien en met welke resultaten in het teken van beleven.
  • 3.4 Digitalisering en het effect op functies

   In deze workshop presenteren we de resultaten van twee recente onderzoeken: Digitale transformatie van het A+O fonds Gemeenten en Functiemetamorfose van de AenO fondsen Gemeenten, Waterschappen en Provincies. Deze geven inzicht in onder andere de verschillende fasen van digitalisering waar organisaties mee te maken hebben, de ontwikkeling van nieuwe slimme technologieën zoals blockchain en de verwachte impact van digitalisering en dataficering op kwaliteit en kwantiteit van werk. Samen blikken we vooruit hoe gemeenten, provincies en waterschappen kunnen anticiperen op deze ontwikkelingen.
  • 3.5 Transformatie Burgerzaken

   Digitalisering brengt de komende jaren veel verandering voor de afdelingen burgerzaken van gemeenten. Dienstverlening gaat steeds vaker via de website en ook door de reisdocumentendip komen er steeds minder burgers aan de balie. Daarnaast is er meer specialistisch werk nodig bij vaststelling van identiteit en het tegengaan van fraude.
   In deze workshop gaan we in op hoe die benodigde transformatie van de afdeling burgerzaken kan worden aangepakt. Hoe manage je de onzekerheden en hoe kun je werken aan het professionaliseren van de medewerkers van mbo naar hbo niveau? Als praktijkvoorbeeld staat de aanpak van de gemeente Helmond centraal.
  • 3.6 Een andere kijk op gemeentelijke samenwerking: een nieuwe uitdaging.

   Tijdens deze workshop, verzorgd door Noud Bex, gemeentesecretaris Bernheze en Eric Roels, sectormanger en adviseur Overheden bij Hofmeier, gaan we je uitdagen op een andere wijze te kijken naar de samenwerking met externe partijen. Wat betekent deze nieuwe uitdaging voor jouw rol en wat heb je nodig?

   Jij hebt te maken met je collega's in de ambtelijke organisatie, bestuur, raad en externe stakeholders. Je bent daarbij de verbinder en denkt vanuit de doelen om vervolgens aan te geven wat er moet gebeuren dat te realiseren. Daarbij gaat het inhoudelijk om de volgende zaken: vooraf helderheid hebben over de kaderstelling, vertrouwen en een goede inrichting van het proces.

   We leggen een relatie tussen organisatieontwikkeling en individuele professional en daarmee tussen de veranderende rol van de overheid en je eigen persoonlijke ontwikkeling. Je bent je bewust van deze relatie als netwerker voor het totale traject en bent de sleutel tot succes.
   Na deze workshop heb je inzicht gekregen in de andere rol en wat daarvoor nodig is.
  • 3.7 Netwerkend Werken

   De omgeving waarin we werken wordt steeds complexer. Er zijn legio opgaven waar overheden vanuit hun rol en taak waarde toevoegen - en niet in de laatste plaats om resultaten te bereiken. We zijn adaptief en resultaatgericht. Maar hoe doe je dat in de praktijk?

   NETWERKEND WERKEN IS WERKEN...
   • Vanuit een maatschappelijke vraag (van taak naar opgave)
   • Vanuit interactie met stakeholders (reagerend én creërend)
   • Flexibel en meebewegend in een dynamische omgeving
   • Vanuit persoonlijke verantwoordelijkheid en energie
   • Met regelmatige reflectie (leren door doen)

   In deze workshop staan we stil bij de verschillende vormen van overheidssturing. Je gaat aan de slag met verschillende soorten interventies in netwerken en krijgt zicht op de effecten daarvan. We introduceren een aantal netwerkinstrumenten die van belang zijn voor het beter analyseren van je opgave, het netwerk waarin je opereert en het kiezen van de juiste interventies. Dit alles gebeurt onder begeleiding van de Provincie Zuid-Holland.
  • 3.8 BRAM: flexibele overheid van de toekomst

   Een wendbare organisatie met professionals die inzetbaar zijn als je ze nodig hebt. De overheid als aantrekkelijke werkgever voor jonge ondernemende talenten. Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en eigen verantwoordelijkheid. Klinkt dit als muziek in jouw oren? Kom dan luisteren naar het verhaal van twee Brammers. Zij werken bij BRAM; een groep jonge ondernemende ambtenaren die in het VNG principeakkoord voor onze CAO genoemd zijn als voorbeeld van flexibilisering.

   Tijdens de workshop vertellen zij over hun ervaringen met het werken in een zelfsturend team en het werven van eigen opdrachten. Een verhelderende blik op het vieren van successen en het leren van fuck-ups. Laat je inspireren en ga het gesprek aan!
  • 3.9 Arbeidsmarktcommunicatie: inzichten in het effectief werven van personeel

   Hoe kom je aan nieuwe professionals en jong talent voor jouw organisatie en hoe presenteer je je als gemeente als interessante werkgever? Verkrijg inzicht en laat je inspireren!

   Het A+O fonds Gemeenten deelt inzichten en aanbevelingen uit een onderzoek naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor gemeenten, de knelpunten in de werving die gemeenten ondervinden en de beleidsmaatregelen die genomen worden.

   Vervolgens krijg je tips en tricks uit de praktijk van een gemeente die de laatste jaren een paar opmerkelijke successen heeft behaald met haar mild-eigenzinnige manier van werven en selecteren. Het lukt de gemeente Zeist namelijk zeer goed om voldoende jonge mensen aan te nemen en mensen aan te trekken die nooit bij een gemeente hadden willen solliciteren. En werft daarbij zonder adverteren! Hoe doet de gemeente Zeist dat? Met elkaar gaan we in gesprek over deze inzichten.
  • 3.10 Besluitvorming bij zelforganisatie: Hoe doe je dat?

   In deze workshop krijg je inzicht in dilemma's bij besluitvorming in zelforganiserende teams. Je krijgt handvatten voor aanpak, passend bij je eigen, persoonlijke stijl en cultuur van het team. Je gaat met elkaar in gesprek over eigen ervaringen; wat werkt wel en wat werkt niet?! De workshop is met name bedoeld voor adviseurs, leidinggevenden en medewerkers met ervaring in zelforganisatie.
  • 3.11 Cultuuromslag Omgevingswet; het proces en de instrumenten!

   Houd jij je bezig met de Omgevingswet? En vind je het belangrijk om aan de slag te gaan met de houding en verandering die hierbij van essentieel belang zijn? In de workshop Cultuuromslag Omgevingswet krijg je een introductie van de routekaart en gereedschapskist die voor en door de waterschappen zijn ontwikkeld om het verandertraject dat de Omgevingswet met zich meebrengt optimaal te faciliteren. De routekaart brengt op een complete wijze de stappen in beeld die nodig zijn om houding, gedrag en kennis te ontwikkelen die uit de implementatie van de Omgevingswet voortkomen. De gereedschapskist zit boordevol praktische instrumenten waarmee je direct aan de slag kunt.
  • 3.12 Lezing: Maak je HR-cyclus klaar voor de toekomst

   Wordt de HR-cyclus in jouw organisatie vooral gezien als iets dat veel tijd kost en weinig oplevert? Wekt deze vooral weerstand en frustratie op bij medewerkers? En wil je daar nu echt eens verandering in brengen? Dan is deze workshop iets voor jou!
   Je leert wat de meest gemaakte fouten zijn bij het vernieuwen van de HR-cyclus (en hoe je die vermijdt), de gemeente Stichtse Vecht deelt haar inspirerende aanpak én je maakt kennis met een innovatief, online platform om je nieuwe aanpak in de praktijk te ondersteunen.
  • 3.13 Lezing: Sterk in je schoenen staan

   Het werk van Manon Ruijters kenmerkt zich door een wisselwerking tussen theorie en praktijk op het gebied van leren en ontwikkelen; van individu, teams en organisaties. Zij richt zich daarbij met name op vraagstukken rondom professionele ontwikkeling en organisatieontwikkeling. Ze ontwerpt voor diverse opdrachtgevers interventies, trajecten en programma’s die de ambities van mensen en organisaties helpen te realiseren. En ze begeleid teams om maximaal gebruik te maken van eigen en elkaars kwaliteiten. Ruijters is naast haar rol als adviseur ook werkzaam als lector aan de Aeres Hogeschool Wageningen. In Wageningen doet ze onderzoek naar professionele identiteit en organisatieontwikkeling. Daarnaast is ze verbonden aan de VU. Hier is ze mede verantwoordelijk voor de Basisopleiding verandermanagement, de MSc Verandermanagement en aanverwant onderzoek aan de School of Business and Economics.
  • 3.14 De Wnra: Aan slag via twee sporen

   De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) regelt dat de rechtspositie van ambtenaren zoveel mogelijk hetzelfde wordt als die van werknemers in het bedrijfsleven.
   Rianne Brecht, Michiel Drucker en Ingrid Blom zijn als adviseurs van de werkgeversdelegatie betrokken bij de cao-onderhandelingen over de implementatie van deze nieuwe wet. Zij adviseren daarbij de koepel organisaties in de stap naar een werkgeversvereniging en een cao onder civielrecht.

   De provincie Noord-Brabant pakt de implementatie van de Wnra aan via twee sporen; niet alleen de organisatie, maar ook de medewerkers moeten klaar zijn voor de omslag. Gertje van den Brink, juriste P&O en projectleider voor de implementatie van de Wnra binnen de provincie Noord-Brabant, vertelt de deelnemers aan deze workshop over deze aanpak via twee sporen en gaat in op hoe zij zich laat helpen door de frisse blik van studenten via studentchallenges. Edwin van Ravenstein neemt de deelnemers op zijn beurt mee in de aanpak van Waterschap Brabantse Delta. Als HR-Beleidsmedewerker coördineert hij binnen Brabantse Delta de overgang van de arbeidsrelaties van publiekrecht naar privaatrecht. Een Kernteam met vertegenwoordigers van JZ, de OR en HR, voert regie en bewaakt de voortgang en kwaliteit, met aandacht voor de beleving van medewerkers. Brabantse Delta werkt daarbij nauw samen met collega waterschappen.
  • 3.15 Welkom onboard! Onboarding binnen de overheid

   Nieuwe medewerkers willen graag aan de slag. Met ‘onboarding’ help je als werkgever hen snel op weg en stimuleer je dat nieuwe medewerkers snel integreren in de organisatie.

   In deze workshop vertelt het Waterschap Hollandse Delta over hun ervaringen met een app voor zowel preboarden als onboarden. Verder deelt de gemeente Helmond haar ervaringen met het onboardingprogramma van de organisatie. Daphne van Kleef van APE presenteert vervolgens de handreiking "Welkom Onboard” die zij in opdracht van het A+O fonds gemeenten heeft ontwikkeld. In gesprek met elkaar denken we na over hoe jij in jouw organisatie onboarding kunt inzetten.
  • 3.16 Het Goede Gesprek

   Verandering is de nieuwe norm. Steeds meer organisaties in verandering merken dat de traditionele HR-cyclus begint te knellen. HR-gesprekken zijn een tijdrovend verplicht nummer geworden. Steeds vaker wordt daarom gezocht naar een andere manier voor het voeren van zinvolle gesprekken. Gesprekken die bijdragen aan gelukkige medewerkers en een flexibele organisatie. Gesprekken die ertoe doen! Maar hoe voer je dat goede gesprek?
   In deze interactieve workshop gaan we daarover met elkaar in gesprek, aan de hand van een inspirerend voorbeeld van een Waterschap en Provincie.
mojoimagealt-5610-alt

mojoimagealt-5447-alt

mojoimagealt-5448-alt

1931 Congrescentrum Brabanthallen

Oude Engelenseweg 1
5222 AA 's-Hertogenbosch
T: 088 900 333

E: info@1931.nl
W: www.1931.nl

 
 

A+O fonds Gemeenten
www.aeno.nl

A&O-fonds Waterschappen
www.aenowaterschappen.nl

A&O-fonds Provincies
www.aenoprovincies.nl